SMÄRTA
Pulserande, Tryckande, Illamående, Yrsel...
Du kan ha känt av smärta i ländryggen, nacken eller bröstrygg. Du kan ha en mage som krånglar, den känns uppblåst, trög, du har ont. Det kan vara kostrelaterat, eller bero på mer allvarliga symptom på̊ grund av kroniska inflammationer som Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.
Ibland kan smärta orsakas av stress eller depression, eller komma från allvarligare diagnoser som parkinson eller autism.
Så, vart vänder du dig för hjälp?
Är du som de flesta andra och vänder dig till Google och läser om dina symtom och vad andra har gjort? Du frågar i dina sociala medier, kompisar? Du fattar beslutet att du behöver söka en doktor.
Din doktor ger dig recept på̊ smärtstillande medicin, vilket minskar din smärta för stunden men gör dig inte alltid bättre, och kan tyvärr ge flera oönskade bi-effekter. Läkaren kan även remittera för kirurgiska ingrepp, eller skicka dig till fysioterapeuter för rehabiliterande träning.
Du kanske söker en specialist, kiropraktor eller en personlig tränare för att hjälpa dig till en bättre funktion.
Traditionell sjukvård fokuserar ofta på̊ ditt symptom och hur du kan förändra din prestation genom att fokusera på̊ din rörelse. Frågeställningarna handlar ofta om var smärtan befinner sig och vad du inte kan göra, detta leder till att du börjar “jaga” din smärta varje dag.
– Kommer jag någonsin att bli bra, eller kommer min smärta att bli kronisk? – Måste jag äta medicin varje dag för att få bort min smärta och vad är bieffekterna?
VI fokuserar på din hjärna
Varför? Jo, därför att allt du någonsin upplevt i din kropp, från smärta till exceptionella prestationer är ett direkt resultat av hur din hjärna fungerar.
Din hjärna tar ständigt emot information från din kropp. Du har ögon, du har en näsa, du har öron, du har känsel, du har balansen, du har rörelse, du har en hel kropp. Allt detta sänder signaler till din hjärna och kvaliteten på̊ dessa signaler är otroligt viktigt. Varför?
Jo, för att du ska kunna “springa ifrån lejonet på̊ savannen” (alla faror i din omgivning).
Din hjärnas första uppgift är hålla dig säker så att du överlever dagen.
I vår skyddade miljö̈ är det svårt att ta in att det faktiskt är det den gör – men det gör den oavsett om du känner dig otrygg eller inte.
Om signalerna till din hjärna från din kropp inte fungerar eller om din hjärna har svårt att tolka informationen, blir resultatet att din hjärna kommer att tala om det för dig på̊ något sätt och det vanligaste är i form av smärta - vad vi kallar för en åtgärdssignal.
Därför är det viktigt att informationen som hjärnan tar emot är av så hög kvalité som möjligt, så att den kan tolka det rätt och då ge dig ett bättre utförande.
Smärta är därför en överlevnadsreflex.
Hjärnan varnar om åtgärd krävs och beroende på vad du tidigare gått igenom i ditt liv och hur du då hanterat det, medvetet eller omedvetet, kommer hjärnan att varna olika mycket beroende på om det tidigare varit ett hot eller inte. Vilket ger mer eller mindre smärta - olika för olika individer.
Vi utgår från att du är unik!
Med tanke på hur hjärnan - vårt kontrollsystem, fungerar är Din historia viktig för oss och dig med för att kunna hjälpa dig att reducera din smärta.
Vi jobbar utifrån ett neurologiskt perspektiv och där är hela du viktig eftersom hjärna är den som kontrollerar din kropp. Muskler, skelett, senor och ligament gör inget av eget initiativ utan bara vad hjärnan via nervsystemet skickar för signaler. Det är nerverna som rekryterar strukturen. Kan vi få nerverna att rekrytera rätt kan vi reducera smärta. Får vi igång din funktion så att du börjar fungera som du ska så blir oxå resultatet mer bestående.
Så för att kroppen ska fungera optimalt måste ditt nervsystem vara i balans.
Vi har utvecklat en metod som bygger på ett helthetstänk över kropp, hjärna & nervsystem - ARCHMETHOD och det är den vi jobbare efter i vår vård av kunden.
Sanna Holmgren som driver VARDAGSSTARK är utbildad Personlig Tränare och specialiserad inom Smärta, Hållning, Neuorobaserad träning och Beteendeförändring. Hon är certifierad MammaMage-Tränare, utbildad Danspedagog och licenserad Zumbainstruktör! Sanna är även Certifierad Arch Specialist och en av 4 Certifierade Z-health Coacher i Sverige med en Master i Applicerad Neurologi.
Konsultation
När du kommer på din första konsultation är vi väldigt noga med att ta din historia, strukturellt, fysiskt, mentalt, alla delar av dig. Vi pratar smärta, din smärta, din upplevelse, vad smärta är, både biomekaniskt och neurologiskt.
Vi letar inte alltid smärta - men däremot funktion! Utifrån vad vi hittar så kommer vi att hjälpa dig till vilken behandling eller träning som hjälper dig bäst.
Boka din första konsultation med så att vi får lära känna din historia så att vi kan guida dig till vilken behandling eller träning som hjälper dig bäst!
På sidorna under behandling och Archmethod® kan du läsa mer om vad nästa steg för dig kan bli.
Behandlingar
Archmethod®
Rörelseträning
Stresshantering
Beteendeförändring
Applicerad neurologi
Icke termisk Laser
Percussor & Arthrostim
"Ballancer" lymfsystem
- Artros
- Ländryggs-, Bröstrygg-smärta & Diskbråck
- Nacke- & Axlarsmärta
- Höft & Ljumsksmärta
- Tennisarmbåge
- Carpaltunnelsyndrom
- Hallux Valgus
- Akillestendinos/Hälseneinflamamtion
- Plantar Fasciit/Hälsporre
- Leder, Ligament & Senskador - Akuta/Gamla
- Fibromyalgi & ME
- Inflammationer
- IBS
- Lymfsystemet
- Immunssytemet
- Ärrvävnad
- Före & Efter Operation (snabbare läkningsprocess)
- Nagelsvamp
- Depressioner & Utmattning
- Autism, ADHD/ADD & Högsensitiva
- Beroenden
- Övervikt & Fetma
Vad kan påverka till smärta?
Ja i stort sett allt beroende på hur hjärnan tolkar det!
- Olycka
- Skada
- Långvarigt sittande
- Traumatiska upplevelser
- Depression
- Lukt/doft
- Ord
- Plats
- Situation
- Miljö
- Kroppsställning
- Rörelsemönster
- Strukturell obalans, dvs snedbelastning och kompensationer i kroppen
Hjärnan kan alltså skicka smärt-signaler på grund av att det finns strukturella fel i kroppen men även om det inte finns några och det är faktiskt vanligare.
Vi har många kunder som får svar av läkare som utrett deras smärta att: "vi hittar inga fel"
Tanken blir då:
- "jag kan inte ha så här ont om det inte är nåt allvarligt fel på mig"
Jo det kan du! - det är din hjärna som anser det vara så viktigt att smärtan behöver vara så intensiv.