Bachata

Denna dans har sitt ursprung i Dominikanska Republiken. Förr i tiden kallades dansfesterna på Dominikanska Republiken för Bachatas. Det var mat, dryck, musik och dans ända fram till morgonkvisten. Ofta spelades romantiska ballader på gitarr och så småningom, på 60-talet, började man kalla denna musik och dans för Bachata.

Influenserna kommer främst från den mexikanska och peruanska boleron och dansas nära och tätt intill sin danspartner. Texterna är oftast romantiska och handlar mest om olycklig kärlek. Musiken kallas för bitterhetens musik och man säger att sångarna gråter fram orden.

 

Eftersom Bachatas förekom mest på landsbygden och i slumområdena i städerna såg dominikanerna ofta lite ner på den och att kalla någon för en "bachatero" var närmast en förolämpning. Först i slutet på 80-talet började man spela Bachata i radion i huvudstaden Santo Domingo. Den har nu blivit mer kommersiell och populär och är accepterad av folket.

 

I NY, där en stor del av den latinamerikanska befolkningen är från Dominikanska Republiken har en ny Bachata stil utvecklats och blivit känd genom gruppen Aventura. De blandar den originella Bachata musiken med bl.a. R & B och soul. I Madrid har en ny stil uppkommit och tagit över dansgolven. Stegen har influenser från bl.a. jazz och tango och precis som dominikanerna gör, betonas takterna 1,3,5 och 7. Dansstegen spänner över åtta takter.

Dansen är sensuell, vacker och mjuk.

web counter
Besöksräknare sedan maj 2009