Kizomba

Kizomba är en dans- och musikgenre från Angola. Musiken sjungs i allmänhet på portugisiska. Dansen är känd för att vara mycket smidig, långsam och sensuell.

 

Kizomba utvecklades i Angola under slutet av 1980- och början av 1990-talet. Det är en fusion av Semba med Zouk, en musikstil från de franska karibiska öarna. Kizomba dansas också i andra portugisisktalande afrikanska länder och i Europa. Dansen är känd för att ha en långsam, envis, något hårt men ändå sinnlig rytm, ett resultat av elektroniska slagverk.

 

Kizomba som dans

I Angola på 1950-talet betydde uttrycket Kizombadas en fest. Ordet associerades då inte med en viss dans eller musikgenre. Däremot fanns det en dans känd som "Semba", "Rebita", "Kabetula" eller "Maringa" redan på 50-talet och 60-talet.

Sättet att dansa Kizomba på betonar ett mycket smidigt sätt att dansa med influenser av Tangosteg med en av de huvudsakliga skillnaderna mot Tangon att höften rör sig framåt, bakåt och i cirkel. Man dansar på taktslagen men leker även med att dansa mellan taktslagen och ibland använder man även synkoperade steg. I den moderna Sembadansen är det lätt att se hur många av stegen har påverkats av kubansk dans och kanske vice versa eftersom man finner stora likheter mellan danserna.

 

Kizomba i Sverige

Kizomba var tills nyligen tämligen okänt i Sverige, men har under 2011 och 2012 snabbt blivit populärt, framför allt i kretsar som dansar Bachata och många som dansar Zouk provar även Kizomba. Dansställen inriktade på Salsa och/eller Bachata har börjat även spela Kizomba.

web counter
Besöksräknare sedan maj 2009