Latin

Latinamerikansk dans syftar på danser med ursprung i Latinamerika, såsom cha-cha-cha, rumba, samba, salsa, mambo, merengue, Bachata, cumbia och bolero. Ibland räknas även tango in. Mer specifikt syftar latinamerikansk dans på de danser som tillsammans med standarddanserna utgör grenen tiodans inom danssporten.

 

Vilka

Dessa är Samba, Rumba, Cha cha cha, Pasodoble och Jive.

Dessa danser skiljer sig markant från den sociala dansen av samma stil.

Samba är en livlig rytmisk dans från Brasilien. Den dansas i 2/4 eller 4/4 takt men det är tre steg i varje takt vilket känns som 3/4 takt. Samban dansas med en nedåtgående puls och vad man kallar för dropping action. Denna action skapas av en böjning och sträckning av knät. Samban är känd för dess konstanta byte av rytmer.

Cha cha cha är sprungen ur mambon, och den främsta skillnaden består i att cha-cha-cha har ett långsammare tempo. Musiken är liksom sin förgångsgenre uppbyggd kring clave-rytmen. Ibland betonas de tre cha-cha-cha-slagen också i musiken, och cha-cha-chan sägs därmed vara en av de få fall där en dansstil har fått tydligt genomslag i utförandet av sin motsvarande musik.

Rumba har sina rötter i denna 30-tals-rumba som ursprungligen kom från Kuba och från musikstilen son. I Sverige finns denna rumba nästan enbart som tävlingsdans, men i USA och delar av Europa dansas de så kallade ballroomdanserna även som sällskapsdans om än i relativt liten utsträckning. Det finns även en storbandsversion av rumba som spelas mycket snabbt. 

Pasodoble (sp. dubbelsteg) är en pardans i tvåtakt som kommer från Spanien. Dansen är energisk, livlig och sensuell och betraktas som Spaniens nationaldans. Mannen ska symbolisera matadoren som sveper den röda capen - kvinnan - över dansgolvet, och på senare år har den blivit mycket flamencoinspirerad.

Jive dansas i 4/4 takt och är en livligare form av East Cost swing. Den moderna Jiven karaktäriseras av höga knän och böjningen av kroppen över höften. Dansen är väldigt glad och hoppig.

web counter
Besöksräknare sedan maj 2009